Incassobureaus zijn bedrijven die zich bezighouden met het innen van geld van mensen of bedrijven die hun facturen of andere financiële verplichtingen niet op tijd hebben betaald. Als je te maken krijgt met een incassobureau , is het belangrijk om te weten wat een incasso bureau precies doet, hoe het werkt en wat je rechten zijn als debiteur.
In deze blog geven we een overzicht van hoe een incassobureau werkt en wat je kunt verwachten als je te maken krijgt met incassobureaus. We geven ook antwoord op vragen als: Wat gebeurt er als een debiteur niet wil betalen? En waar moet een incassobureau zich aan houden? Lees verder om meer te weten te komen over hoe een incassobureau werkt .
1. Wat doet een incassobureau?
Een incassobureau is een bedrijf dat zich bezighoudt met het innen van geld van mensen of bedrijven die hun facturen of andere financiële verplichtingen niet op tijd hebben betaald. Incassobureaus worden vaak ingeschakeld als een laatste redmiddel, wanneer het niet lukt om het geld op een andere manier te innen.
2. Hoe begint het werk van een incassobureau?
Het werk van een incassobureau begint meestal met het ontvangen van een opdracht van een klant, meestal een bedrijf dat geld heeft geleend of een product of dienst heeft verkocht en de betaling hiervoor nog niet heeft ontvangen. De opdrachtgever geeft het incassobureau alle relevante informatie over de debiteur, zoals diens naam, adres, telefoonnummer en eventueel andere contactgegevens. Het bureau kan nu overgaan tot het uitvoeren van het incasso .
Het incassobureau neemt contact op met de debiteur om te proberen het geld te innen. Dit kan telefonisch, per brief of per e-mail gebeuren. Het doel van het incassobureau is om een betalingsregeling te treffen met de debiteur, zodat het geld in termijnen kan worden terugbetaald. Als de debiteur weigert om te betalen of om een betalingsregeling te treffen, kan het incassobureau besluiten om juridische stappen te ondernemen.
3. Wat gebeurt er als een debiteur niet wil betalen?
Juridische stappen kunnen onder andere bestaan uit het aanvragen van een vonnis bij de rechter, waarbij de debiteur wordt veroordeeld tot betaling. Als het vonnis is uitgevoerd en de debiteur blijft weigeren te betalen, kan het incassobureau besluiten om de debiteur te laten dagvaarden. Tijdens deze dagvaarding moet de debiteur zich verantwoorden voor de rechter, waarna de rechter een beslissing maakt over het al dan niet betalen van het geld.
Naast het innen van geld, houden incassobureaus zich ook bezig met het opstellen van betalingsregelingen en het geven van advies aan debiteuren over hoe ze hun financiële problemen op een verantwoorde manier kunnen oplossen. Sommige incassobureaus bieden ook andere diensten aan, zoals het beheren van debiteurenportefeuilles of het aanbieden van incasso-verzekeringen.
4. Waar moet een incassobureau zich aan houden?
Als debiteur is het belangrijk om te weten dat er verschillende wetten en regels zijn waaraan incassobureaus zich moeten houden. Zo moeten ze bijvoorbeeld de Wet Financieel Toezicht naleven. Deze wet bepaald onder andere hoe incassobureaus contact mogen opnemen met debiteuren, welke informatie ze mogen verstrekken en hoe ze gegevens mogen verwerken. Als een incassobureau zich niet aan de diverse wetten houdt, kan dit ervoor zorgen dat de debiteur een klacht kan indienen.
5. Wat zijn je rechten als debiteur?
Als je te maken hebt met een incassobureau, is het daarom belangrijk om je rechten te kennen. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om op te stellen wat voor soort betalingsregeling je kunt accepteren en het recht om een bezwaar te maken tegen een vonnis. Ook heb je het recht om bij een geschil te kiezen voor mediation of om een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie Incasso.
6. Conclusie: hoe kan een incassobureau effectief zijn bij het innen van geld?
In het algemeen geldt dat een incassobureau een effectief middel kan zijn om geld te innen van mensen of bedrijven die hun financiële verplichtingen niet nakomen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat incassobureaus zich aan bepaalde wetten en regels moeten houden en dat je als debiteur bepaalde rechten hebt. Als je te maken hebt met een incassobureau, is het daarom verstandig om je goed te informeren en, indien nodig, professioneel advies in te winnen.