Bij huurrechtelijke geschillen is het raadzaam om een incassobureau in te schakelen dat gespecialiseerd is in huurrecht. Huurincassobureaus kunnen zowel verhuurders als huurders ondersteunen. Ook kunnen wij u helpen bij het tot stand komen van een rechtsgeldig huurcontract of bij conflicten met uw verhuurder.
1. Wat is huurrecht?
Het huurrecht betreft het geheel van regels op het gebied van huur. Huur is de overeenkomst waarin de verhuurder zich verbindt met de huurder. Hierbij wordt er eigenlijk iets geleend tegenover een betaling. Het huurrecht wordt vaak geassocieerd met de verhuur van woningen of kamers. Het huurrecht is echter ook van toepassing op de huur van een fiets of auto.
2. Waar zijn de regels van het huurrecht te vinden?
De meeste bepalingen van het huurrecht zijn te vinden in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (Artikelen 7:201 tot en met 7:310 BW). Daarnaast is er nog een aantal andere wet- en regelgeving die betrekking heeft op bepaalde onderdelen van het huurrecht, zoals: B. de Woningprijswet, de Huurprijsverordening en de Regeling bijkomende kosten.
3. 3 soorten huurovereenkomsten
3.1 Algemene huurovereenkomsten
Deze huurcategorie is een restcategorie. De hier genoemde regels zijn ook van toepassing op alle huurovereenkomsten, tenzij de regels van de onderstaande twee categorieën hiermee in tegenspraak zijn. Verhuur dat niet onder onderstaande categorieën valt, valt volledig onder deze regels. Dit betreft bijvoorbeeld een huurovereenkomst voor een kantoor, een parkeerplaats enzovoort.
Dit geldt echter niet voor huurcontracten (die ook geen huurcontracten zijn). Pachtovereenkomsten worden bijvoorbeeld gebruikt om grond aan een boer te bieden die deze voor agrarische doeleinden mag gebruiken.
3.2 Residentiële huurovereenkomsten
Huurovereenkomsten voor woningen en appartementen vallen in deze categorie. Deze regels zijn vrij streng en dienen vooral ter bescherming van de huurder. Daarom kan een verhuurder niet zomaar allerlei gekke verplichtingen opleggen. Hierbij wordt echter nog onderscheid gemaakt tussen geliberaliseerde huurovereenkomsten en niet-geliberaliseerde huurovereenkomsten (“sociale huurwoningbouw”). Deze laatste zijn dan onderworpen aan strikte voorwaarden met betrekking tot de huur.
3.3 Huurovereenkomsten middelgrote bedrijfsruimte
Dit geldt voor huurovereenkomsten voor retail, bijvoorbeeld voor het huren van een winkel of restaurant. Huurovereenkomsten voor het huren van een kantoor vallen niet onder deze categorie.
Ook hier is de bescherming van de huurder gegarandeerd. De grondgedachte is dat een huurder vaak fors in het pand moet investeren en dat de huurder sterk locatie afhankelijk is waardoor verhuizen naar een ander pand soms simpelweg onmogelijk is. Dit plaatst de verhuurder in een sterke machtspositie. Om de huurder hiertegen te beschermen zijn er opnieuw enkele strikte en beschermende regels opgesteld.
4. Hoe beëindig je een huurcontract?
De huurder moet de verhuurder vooraf een aangetekende brief sturen waarin hij de huurovereenkomst wil afsluiten. Dit geldt ook voor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Wanneer u een huurder uit kan zetten verschilt. Bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd geldt de regel dat de huurperiode in acht moet worden genomen. Bedenk ook dat dit gevolgen heeft voor onderhuurders. Soms kunnen ze een vergoeding vragen als de hoofdhuurder de huur opzegt. Maak vooraf afspraken met de verhuurder en onderhuurders om problemen te voorkomen.
Uw huur wordt niet of niet op tijd betaald. Wat zijn dan de mogelijkheden voor u als verhuurder? Is beëindiging van de huurovereenkomst mogelijk? Hoe groot moet de achterstand zijn om deze te beëindigen en hoe snel kan dat? Hoe krijgt u een niet betalende huurder uit huis of bedrijfsruimte? Voor antwoorden op lastige vragen, ben je altijd welkom om deze pagina te bezoeken of om contact op te nemen!