Iedereen heeft er wel eens last van; een rekening wordt over het hoofd gezien. Maar vrees niet! Er wordt namelijk niet direct een deurwaarder of incassobureau op iemand afgestuurd. Bent u benieuwd wanneer men voor een deurwaarder of incassobureau kiest? Lees hieronder waarom en wanneer deurwaarders en incassobureaus worden ingeschakeld en wat de verschillen zijn tussen de twee.
1. Waarom deurwaarders of incassobureaus inschakelen?
Een brief of e-mail wordt vaak over het hoofd gezien. Maar wat nou als er een rekening stond in deze brief of e-mail? Mocht men na de eerste mededeling niet betalen, dan komt er een tweede mededeling. In de tweede mededeling komt er een vriendelijke herinnering met daarin de vraag of u alsnog de rekening wilt betalen. Mocht de schuldenaar hierna nóg geen gehoor geven aan de betaling, dan komt er een deurwaarder of incassobureau in het spel.
2. Wanneer een incassobureau inschakelen?
Een incassobureau wordt ingeschakeld wanneer de schuldenaar geen gehoor geeft aan de te betalen rekeningen. Dit geldt echter pas nadat er een herinnering vanuit de schuldeiser gestuurd is naar de schuldenaar.
Er wordt een zogeheten ‘aanmaning’ gestuurd. In deze aanmaning staat een waarschuwing met daarin:
- Nieuw betalingstermijn
- Het te betalen bedrag
- Eventuele gevolgen
- Eventuele extra kosten
In ons blogartikel over wanbetalingen bij klanten, wordt uitgebreid geschreven over twee verschillende type wanbetalers. De ene persoon kan simpelweg niet betalen door het gebrek aan geld/kapitaal. De ander wil niet betalen. Overigens geldt ook dat in veel gevallen de wanbetaler de rekening simpelweg over het hoofd heeft gezien. Het is niet dat de persoon niet wilde betalen, maar men was niet op de hoogte dat er betaald moest worden. Ondanks de herinneringen.
3. Verschil deurwaarder en incassobureau
Er zijn wel dergelijk verschillen tussen een deurwaarder en een incassobureau. Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int. Evenals geldt dit voor een deurwaarder, ook de deurwaarder int schulden. Het verschil is dat een deurwaarder een wettelijke status heeft. Dit houdt in dat een deurwaarder bepaalde dingen kan en mag, waar een incassobureau geen bevoegdheid tot heeft.
Een incassobureau kan worden gezien als een tussenpersoon. Communicatie verloopt niet meer direct van schuldeiser naar schuldenaar, maar gaat via het incassobureau. Daar waar een deurwaarder beslag kan nemen op spullen, panden of rekeningen, kan een incassobureau dat niet. Een incassobureau dreigt hier vaak wel mee, maar dat kunnen ze niet. Wanneer er geen gehoor wordt gegeven aan het incassobureau, wordt vaak een deurwaarder ingeschakeld.
Voor zowel een deurwaarder als incassobureau komen er extra kosten bij. De extra gemaakte kosten worden verhaald op de schuldenaar.
Heeft u ook last van een wanbetaler en heeft u daar hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.