Een huurder moet minimaal een huurachterstand van drie maanden hebben, voordat u hem of haar kunt uitzetten. Toch is het niet altijd nodig om gelijk de huurder uit te zetten en dat is ook niet zomaar mogelijk. Daarom luidt de vraag, waarom, hoe en wanneer kunt u een huurder uitzetten?
1. Huurachterstand volgens de wet
Wist u dat een huurder met een huurachterstand volgens de wet nergens recht op heeft? Ook bent u als huurder wettelijk niet verplicht om met uw huurder een betalingsregeling af te spreken. In de praktijk van huurrecht merken we echter dat er vaak een betalingsregeling wordt getroffen. En het opzeggen van een huurovereenkomst kan niet zomaar.
2. Een incassoprocedure
Wacht niet te lang met het starten van een incassotraject. Regelt u het geschil met uw huurders liever eerst zelf? De ervaring leert dat het inschakelen van een incassobureau loont. U heeft het recht om na een maand huurachterstand een incassobureau of deurwaarder in te schakelen. Indien de gerechtsdeurwaarder in bepaalde gevallen de betaling van de achterstallige huur niet van de huurder verkrijgt, wordt beslag gelegd op de plaatsvervangend officier van justitie.
3. Huurachterstand betekent niet-betaling
Volgens de wet moet de huur voor de eerste van elke maand worden betaald. Dit betekent dat als de huur na de eerste van de maand niet wordt betaald, de huurder in verzuim is. U kunt dan direct hulp inschakelen. U hoeft volgens de wet geen aanmaning of herinnering te sturen. Wij zien echter dat dit in de praktijk vaak wordt opgestuurd, zodat de huurder zeker op de hoogte is van de huurachterstand. Betaald uw huurder niet meer? Lees hier meer over.
4. Huurder uitgezet wegens overlast
Uw huurder betaalt elke maand netjes de huur, maar veroorzaakt overlast? Zelfs in dit geval is de uitzetting van de huurder mogelijk. Een van de voorwaarden is dat de overlast voor omwonenden en omwonenden ondraaglijk is.
Enkele voorbeelden waarbij ontruiming van de huurder wegens overlast mogelijk is:
- Drug gebruik
- Verkoop van drugs
- Lawaai
- Illegale prostitutie
5. Huurder geschil met huurder?
Zijn er klachten over de staat van het gehuurde? In dit geval zal de rechter bij huurachterstand waarschijnlijk niet in het voordeel van de eigenaar beslissen. Als de huurder bijvoorbeeld klaagt over waterschade en de verhuurder heeft dit meerdere keren gemeld, is er sprake van verminderd woongenot of huurgeschil.
6. Zo beëindigt u een huurcontract
Wist u dat u het huurcontract niet zelf kunt opzeggen? Alleen de kantonrechter kan een huurovereenkomst beëindigen. Vaak moet er minimaal drie maanden huurachterstand zijn. Wij adviseren u om na twee maanden een juridische procedure te starten.
Deze procedure vereist ook een evacuatie. Betaalt uw huurder structureel te laat? Ook kan het voor de rechter een reden zijn om de huurovereenkomst te beëindigen.
7. Hulp nodig bij een juridische procedure?
Wilt u professionele hulp inschakelen bij onbetaalde huur of een incassobureau inschakelen? Onze specialisten helpen u graag verder. Van de ontruiming van de huurder tot de ontbinding van de huurovereenkomst.