Als iemand zijn rekeningen niet op tijd betaald, heeft deze persoon een schuld. Mocht er na een paar aanmaningen nog steeds niet gereageerd worden, wordt er een incassobureau ingeschakeld. Het incassobureau is een tussenpersoon tussen de schuldeiser en schuldenaar. Maar wat doet en hoe werkt een incassobureau eigenlijk?
1. Wat is een incassobureau
Een incassobureau is een bedrijf dat namens de schuldeiser schulden int bij de schuldenaar. Incassobureaus zijn als het ware een tussenpersoon en nemen alle taken rondom het innen van schulden op zich. Vaak wordt een incassobureau ingeschakeld door een ZZP’er, particulier of door bedrijven en organisaties. De schuldeisers hebben te maken met een wanbetaler, deze noemen we ook wel een schuldenaar of debiteur. Krijgt de schuldeiser na één of meerdere aanmaningen nog steeds geen gehoor van de wanbetaler? Dan schakelt hij een incassobureau in.
De kosten van een incassobureau worden verhaald op de schuldenaar.
Koning en De Raadt
1.1 Verschil deurwaarder
Er kan nogal wat onduidelijkheid ontstaan tussen een deurwaarder en een incassobureau. Alhoewel ze hetzelfde doel hebben, het innen van schulden, zijn er cruciale verschillen.
Een deurwaarder heeft een wettelijke status, een incassobureau niet. Dit houdt in dat een deurwaarder de wet met zich mee heeft en daarom meer bevoegdheid heeft dan een incassobureau. Deurwaarders kunnen bijvoorbeeld beslag leggen op goederen, vastgoed of geld. Incassobureaus kunnen dit niet en innen de schuld via een andere weg. Incassobureau bezitten namelijk veel kennis over de wet.
Klik hier voor meer informatie over het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder.
Kies er altijd voor om een eventuele afbetalingsplan schriftelijk op te stellen. Hierdoor kader je juridische aspecten ook direct af bij een eventueel verder incassoproces.
Koning en De Raadt
2. Wat doet en hoe werkt een incassobureau?
Voor het inschakelen van een incassobureau moet er minimaal één aanmaning vanuit de schuldeiser gestuurd zijn naar de schuldenaar. Wanneer dit gedaan is, kan een incassobureau ingeschakeld worden. Maar hoe gaan zij te werk?
Zoals eerder beschreven heeft een incassobureau geen wettelijke status. Zij kunnen dus geen beslag leggen op geld of goederen. Wat zij wel kunnen is heel uitgebreid en veel contact opnemen met de schuldenaar, iets waar de schuldeiser niet op zit te wachten of geen tijd voor heeft. Een incassobureau zal in eerste instantie kenbaar laten maken aan de schuldenaar doormiddel van een e-mail. Vaak schrikken mensen van een incassobureau en reageren ze. Mensen schrikken hiervan omdat een incassobureau in bepaalde status heeft en omdat het ze geld kost.
Mocht er na de eerste e-mail nog niet gereageerd zijn, zal het incassobureau achter de schulden aangaan door te bellen. Als hier dan weer geen gehoor aan gegeven wordt, wordt de wet ingeschakeld.
Allereerst verstuurd het incassobureau aanmaningen of sommaties. Wanneer de schuldenaar nog steeds niet betaald, nemen ze andere stappen. Incassobureaus kennen de wet namelijk erg goed. Zij weten precies wanneer de schuldeiser in zijn recht staat en hoe ze vervolgens moeten handelen.
Mocht er wel gehoor gegeven worden aan de mededelingen van het incassobureau, zal het incassobureau betalingsregelingen opstellen. Deze worden opgesteld om te voorkomen dat de schuldenaar weer niet betaald en om eventuele misverstanden over het bedrag weg te nemen.
Veel incassobureaus hanteren een zogeheten ‘no cure, no pay’ methode. Dit houdt in: als een incassobureau geen schulden weet te innen, hoeft de schuldeiser niks te betalen.
Koning en De Raadt